Döntéseink

Döntések? Az életben sokszor kerülünk döntéshelyzetbe, szinte minden pillanatban, mivel folyamatosan választunk, azaz döntéseket hozunk. Hol kisebb horderejűt, melyeket rutinosan úgy hozunk meg, hogy nem töprengünk hosszasan, egyszerűen ez már "csípőből" működik.

Caleb Jones fotója az Unsplash-ről  

Azonban vannak olyan élethelyzeteink, ahol bizony a döntésnek óriási jelentősége van, annak, hogy milyen döntést hozunk meg, mivel a döntés következménye, akár sorsfordító is lehet pozitív és negatív értelemben egyaránt. Ilyenkor bizony nem mindig megy a "csípőből" hozom meg a döntést...  Hosszasan eltöprengünk rajta, információt gyűjtünk, hogy még pontosabban előrevetíthetően lássuk az esetleges következményeket és át tudjuk gondolni az az-e, amit szeretnénk látni az életünkben a jövőben.

Van, hogy annyira beleragadunk egy-egy helyzetbe, hogy szinte bénultan állunk és döntésképtelenné válunk. Azonban a nem döntés is egy DÖNTÉS! Ha nem veszünk tudomást valamiről, egy problémáról az még attól ott van és "dolgozik", ha nem döntünk, akkor a nem cselekvést választottuk és annak is meg lesz a következménye. Persze tudom, sokszor félünk, sőt rettegünk, mert a legtöbbször sokkal rosszabbnak, sokkal fenyegetőbbnek képzeljük el döntésünk következményét főként, ha valami ismeretlen szituációról van szó.

De gondolj csak bele mit tipródsz össze egy adott döntésnél a jövőtől való félelem miatt, mit szenvedsz és mit élsz át a lelkedben és fizikailag a testedben  - nem érzed jól magad, stresszes vagy, stb. - és a végén képes vagy lebénítani magad csakhogy elkerüld a döntést. Gondolod... azonban valójában nem elkerülted, hanem meghoztad, és a nem döntök állapotot választottad, ami fogja hozni a következményeket és egyet ne felejtsünk el, itt a  földi síkon egyet nem tudunk megcsinálni: időben visszamenni... hogy megváltoztassuk azt az adott döntést.

DÖNTÉS - KÖVETKEZMÉNY  kéz a kézben jár. Ezzel jó, ha tisztában vagyunk és, ha ezt elfogadjuk, tudatosítjuk, akkor nem fogunk hárítani később, meg kifelé mutogatni, felelőst keresni, hogy ezért, meg azért, meg ő miatta vagyok ilyen szerencsétlen, ő miatta történt így, ő tehet róla, stb., ha mégis az derülne ki, hogy bizony nem annyira volt jó a döntésünk és ennek eredményeképpen a következményeként kialakult helyzet, hát mit mondjak.... finoman szólva nem tetszik. Ez az, amikor áldozatszerepbe kényszerítjük és megfosztjuk magunkat a változtatás lehetőségétől. Fogadd el a tényt, könnyebbé válik az életed és visszaszerzed életed felett a hatalmad, ha tudatosítod magadban, hogy döntés - következmény kéz a kézben jár.

Ne add ki a kezedből a hatalmat életed felett, mert amikor kifelé másra, másokra mutogatsz és felelősöket keresel, akkor egy külső valamire, valakire akarod ruházni ezt a "hatalmat". Igen jól látod hatalmat, mert, amikor elismered, hogy tied a felelősség is, akkor tudsz mást választani, ha nem tetszik az eredmény. DE, ha mást hibáztatsz, mást teszel felelőssé, kiadtad az életed feletti irányítást, mert hidd el, hogy kívülről senkit nem lehet megváltoztatni és kívülről senkire nem lehet hatni, nem lehet ráerőszakolni valamit, ha mégis az nem lesz tartós csak ideig óráig működik, kérészéletű lesz.

Ezt a döntést te hoztad meg, a kialakult helyzetért felelős vagy, azonban, ha ezt te hoztad létre, akkor hatalmadban áll, hogy ha nem tetszik az eredmény, akkor megváltoztasd! Hogy hogyan? Más döntést hozol. Ez pedig amit most "rossz döntésnek" bélyegzünk, címkézünk, az bizony nagyon sokat segít nekünk, mivel a fejlődést a tanulást segíti elő. A tanulás együtt jár a hibázás lehetőségével. És amúgy mi is ez a hiba, amitől úgy rettegünk sokan, mint a tüzes vastól, hogy jaj csak el ne kövessem, csak ne hibázzak!? A legtöbb hibát, tévedést a legsikeresebb emberek követik el életük során, és tudod miért? Mert amit nem rutinból csinálsz, amit még tanulsz, amikor próbálgatod a szárnyaidat, azaz tapasztalási, tanulási fázisban vagy, akkor a tanulás velejárója az, hogy mindig egyre jobban fogjuk csinálni, azonban elkövetünk hibákat, abból tanulunk és egyre jobbá válunk azon az adott területen. Csak az nem hibázik, aki nem is csinál semmit, aki soha semmi újat nem tanul! Sőt "hibázásokból" születtek már nagy felfedezések! Például így fedezte fel Kolumbusz Kristóf Amerikát, egy tévedés, egy hiba következtében!  Biztosan voltál már te is úgy életed során, amikor utólag azt mondtad: huuu de jó, hogy annak idejét ezt így csináltam, így döntöttem, akkor fájt ugyan, ám ezen keresztül jutottam oda ahol most vagyok, vagy emiatt ismertem  meg XY-t, stb.  Én nem is így nevezném, hogy hiba, mert ehhez azonnal negatív érzetet társítunk, ha kimondjuk, ha eszünkbe jut és a negatív érzelmi töltetű kapcsolás miatt azonnal elkerülő magatartásba taszítjuk saját magunkat.

Hidd el, legyen az bármilyen nehézség, gond, probléma, megfogod oldani - soha nem kapsz nagyobb terhet, mint amit képes vagy megoldani -  jah, hogy még ott van benne a fejlődési lehetőség is... 😊 hát pont ez a lényeg. Fejlődni, tapasztalni vagyunk itt, vagy mi? 😊😊

Néhány tapasztalatot megosztok, amely nekem működött:
Minél nagyobbnak érezzük adott helyzetben a problémát, annál jobban érvényes az, hogy tárgyilagosan, objektíven nézzem a helyzetet, ne a saját megítélésem, dühöm, haragom vagy az én "igazam" szemüvegén keresztül.  Úgymond "lépjek hátra egyet" és kívülről, külső szemmel kezdjem el szemlélni, a felkavaró érzelmeket hagyjam kívül és sok minden más megvilágításba kerül.

Aztán az adott helyzettől függően információt gyűjtök, sőt van, hogy nagyobb horderejű dolgokban, vagy amikor a szubjektív véleményem, érzéseim elragadnak, akkor nagyon hasznos tud lenni, a SWOT elemzés. Mindkét vagy mindhárom verzió esetében, ami, mint döntési lehetőség felmerül bennem és ami között tipródom, hogy most melyiket is válasszam... Ezek esetében csinálok egy olyat, hogy:

1. döntési lehetőség: - Ha ezt választom ennek mi lesz az előnye (és összeírom)
                                  -  Ha ezt választom ennek mi lesz a hátránya (és összeírom)

2. döntési lehetőség: - Ha ezt választom ennek mi lesz az előnye  (és összeírom)
                                  -  Ha ezt választom ennek mi lesz a hátránya (és összeírom)

3. döntési lehetőség: - Ha ezt választom ennek mi lesz az előnye (és összeírom)
                                  -  Ha ezt választom ennek mi lesz a hátránya (és összeírom)

Amikor látom papíron leírva feketén fehéren, akkor nem tudnak csapongani az érzelmek és a gondolatok,  tényszerűen látom a választási lehetőségeket és a közöttük lévő különbségeket is. Így sokkal könnyebben tudok döntést hozni. Próbáld ki te is!

És egy ráadás!

Tudod miből ismered fel, hogy jól döntöttél?  - a saját életed szempontjából, mert kinek mi az, hogy jó vagy mi az, hogy rossz? Ami egyik embernek jó, az nem biztos, hogy a másiknak is ugyanolyan jó, sőt lehet neki éppen az már rossz.. hiszen az életben minden relatív, mindent a saját kis univerzumunk,  - a bennünk élő gondolataink által létrehozott - bennünk lévő univerzumunk alapján fogunk meg, na ez a téma is megérne egy misét... 😊 ha szeretnétek erről hallani, olvasni kommentben kérjétek -

Szóval, miről ismerd fel, hogy jó döntést hoztál?  Amikor az adott helyzetben a  számodra lehető legjobb döntést hozod meg, a döntés után béke van a lelkedben, nyugalom van! Megszűnik a hezitálás, a tépelődés...  Ha pedig miután a döntésed meghoztad valóban és még mindig érzed a mardosó kételyt, a  hezitálást, azaz nem vagy nyugodt, nincs béke a lelkedben, akkor gondold át újra, nézz még információk után, kutass, kérdezz és figyelj, csináld újra az elemzést, mert lehet elkerülte valami a figyelmed.... Ám van, sőt a legtöbbször más fizikai jelet nem tudok mutatni arra vonatkozóan, hogy jó a döntésem csak azt, hogy béke és nyugalom van a lelkemben a döntés meghozatala után és hiszem, hogy jól döntöttem! Higgy magadban!

Itt rögtön egy másik téma felé is kívánkozok, mert miért is van nyugalom, béke bennünk, ha a saját szempontunkból a lehető legjobb döntést hoztuk adott helyzetben? Itt a léleknek van óriási szerepe... a lélek, mely számára nincs tér és idő, nincsenek falak, nem lehet befogni és nem a mi jól megszokott  lineális időskálánk szerint -  egyenes vonalban terjed a múltból a jövőbe - létezik.

❤ Ha tetszett az írásom, akkor oszd meg kérlek, hogy másokhoz is eljuthasson!
Köszönöm!

Lélek Fénye

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tobozmirigy aktiválása fizikai és spirituális módszerekkel

Hiteles kapcsolatban önmagammal és másokkal