Meridiánok - csakrák

A meridiánok (vagy csatornák) számunkra olyan áramlási pontok, melyek az energiát a test szerveihez, szervrendszereihez továbbítják. A kínai qi-gong illetve ennek japán megfelelője a ki-ko jellegzetes fogalma, mely a ki áramlását használja fel gyógyításra, harmonizálásra. Ismert lehet az akupunktúra és -presszúra elméletéből. 
Elég valószínű, hogy Usui sensei tanításai feltételezték a meridiánokon való kí-áramlás ismeretét, mert az energiairányítás ezen módját Japánban mind ki-ko, mind rei-ki elnevezéssel Usui előtt is használták, miközben a hagyományos nyugati reiki tananyagoknak ezek az elemek mégsem részei. A meridiánok (és ezek között a főmeridiánok) a hagyományos kínai gyógyításban szimbolikus csomópontok, melyekre bár konkrét szerv nevével utalnak, több szervér t felelős energiavezérlők. A főmeridiánok:
 1.          Tüdő (légző szervrendszer, bőrfelület, testszőrzet)
 2. ·         Szív (vérkeringés, nyelv, arc, lélek, tenyér)
 3. ·         Szívburok (szív, kar, könyök)
 4. ·         Hármas melegítő (fül, szem, váll)
 5. ·         Vékonybél (nyak, torok, hallás)
 6. ·         Vastagbél (has, fog, orr)
 7. ·         Lép (élelem-csi átalakítás, emésztés)
 8. ·         Vese (légzés, vízháztartás, jing áramlása, növekedés)
 9. ·         Máj (a csi könnyű áramlása, ciklikus folyamatok, )
 10. ·         Epehólyag (száj, fej, hónalj)
 11. ·         Hólyag (ágyék, nyak, hát, orr)
 12. ·         Gyomor (éhség, szomjúság, emésztés)CsakrákA csakra szanszkrit szó, mely kereket jelent. A csakrákra úgy gondolunk, mint energiaközpontokra, szemben a meridiánokkal,  melyek áramlási útvonalak. A hét csakra a következő:
Koronacsakra (fejtető)
Harmadik szem (homlok)
Torokcsakra (nyak)
Szívcsakra (mellkas közép)
Szolár plexusz (köldök)
Szakrális csakra (lágyék)
Gyökércsakra (farokcsont)
A csakrák az endokrin rendszerrel hozható kapcsolata, az ábrán a felülről lefelé haladva azonosíthatjuk a mirigyeket a csakrákkal. 
Ezek a mediánok és a csakrák teljesen lefedik az ábrán jelölt szerveket. A reiki szempontjából alapvető fontosságú ezen a két minor csakra, a tenyérközép és a talpcsakra. Gyakran előforduló gondolat, hogy a rei-ki a csakrákon (elsősorban a korona és a tenyércsakrákon) jelenik meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hiteles kapcsolatban önmagammal és másokkal

Frekvenciák