Mit mond rólam az Ayurvéda

Az Ayurvéda egy HOLISZTIKUS SZEMLÉLETŰ EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MÓDSZER, mely különleges, ősrégi tudományon alapul. Ha sikerült kitöltened az Ájurvéda tesztet, akkor most már Te is tudod, hogy melyik típusba tartozol leginkább az Ájurvéda rendszere szerint. Lehetsz Váta, Pitta vagy Kapha típus, illetve ezek keveréke.




A Prakriti megismerése az élet kulcsa, vagyis ha valóban egészséges és teljes életet kívánsz élni, ismerned kell saját Prakritidet, s ennek megfelelő életmódot kell választanod.
Ahhoz, hogy egészséges maradhass, az Ájurvéda szerint alapvető egy egészséges étrend és életmód fenntartása. Az Ájurvéda úgy tekintenek a szervezetedre, mint az elfogyasztott étrend végtermékére. „Azzá leszel, amit eszel!” – ahogy az ókori Hippokratész is mondta. Vagyis az étel minősége az alapja a testedben lezajló valamennyi metabolikus folyamatnak (anyagcsere) és ez határozza meg a szervezeted életerejének fokát is. Belső szépségen túl a külső szépség, megjelenés is fontos, s ehhez sem kell más, mint a test-lélek-szellem egységének a megteremtése, melyet prakritid szerint most már Te is könnyebben elérhetsz a mellékelt segítséggel!




VÁTA TESTALKAT

Mi jellemzi tested? Ha teszted eredménye szerint a Váta oszlop értéke a legmagasabb, akkor Te valószínűleg, vagy szokatlanul magas vagy, vagy épp egészen piciny, semmiképp sem átlagos! Ismered például Audrey Hepburnt, vagy Fred Astairet? Hasonlóan, mint az övék, a Te csontozatod is sovány, vékony, izmaid alulfejlettek vagy szikárak és a bőrödön áttetszőek lehetnek a vénáid. Gondolom, sokat küzdesz bőröd szárazsága ellen, hiszen a váta alkat jellemzője a barnás, de száraz, repedezett bőr. Fogsorod lehet szabálytalan, hézagos, esetleg ferde is. Nem mindig vagy ura a testednek, ezért olykor esetlennek tűnhetsz mások szemében. Bélszelek, gyomor és emésztési zavarok megkeseríthetik napjaid, s az ízületeiddel is finoman kell bánnod.

Hogy állsz az alvással? Ne csodálkozz, ha nehezen alszol el, vagy épp éberen alszol, sőt előfordulhat, hogy félelmetes álmokkal küzdesz. Érzékeny vagy a hidegre, a huzatra, a szelet kevésbé kedveled.

Mi a helyzet a mozgással, őrültségekkel? Energikus vagy, ne riadsz meg a sebességtől, s vagy annyira őrült, hogy simán kiugrasz egy „bungee jumping” ugrásra, hiszen kedveled a repülést, a magasságot is! Igényled a mozgást és a sportolást. Fizikailag gyengébb lehetsz, a sportolás ellenére is rosszabb az állóképességed, hamar kifáradsz a fizikai munkától.

Hogy van a lelked? Gyakorta kínozhat idegi kimerültség, depresszió, vagy krónikus betegség. Gondolataid állandóan cikáznak, gyors észjárású vagy, és lételemed a beszélgetés. Gyötör a vágy, hogy minden gondolatodat, problémádat megoszd másokkal. Mivel nehezen hozol döntést, ezért végig hallgatod a lehető legtöbb tanácsot, véleményt. Saját félelmeiddel nehezen küzdesz meg, a koncentrálás nem az erősséged, no és nem lepődünk meg, ha mindent elfelejtesz.

Hogyan közelítsünk hozzád? Mindenképp érzékenyen, intellektuálisan, kellemes beszédmodorral. Úgy kell bánni veled, mint egy szép virággal, hiszen könnyen megriadsz és becsukod gyönyörű szirmaid.

Milyen munka állna legközelebb hozzád? Gyors eszednek köszönhetően, otthon vagy a számok világában, jól megy a statisztika, az adatkezelés. Könnyedén írsz, s játszol el a mondatokkal. Imádod a könnyed zenéket, lehet, hogy Te is zenélsz?! S a beszélőkédnek köszönhetően, minden olyan munka, kedvező lehet számodra, ahol minél több embert vagy képes megszólítani, szórakoztatni. Magadra ismertél?

Milyen étkezés javallott számodra? Ha Te váta alkat vagy, segíthet az édes, a sós, a savanyú íz világ, valamint az olajosabb és melegebb hatású, akár nehezebb ételek, abban, hogy egyensúlyi állapotodat megtartsd. Mivel székrekedésre hajlamos vagy, fogyassz több rost dús ételt, például gabonákat: búza, zab, rizsfélék, különösen a barnarizs lesz nyugtató a bélrendszerednek. Káposztaféléket kerüld el, s minden olyan hüvelyest, ami puffasztó hatású. Zöldségféléket ne fogyassz nyersen, kicsit párold meg, vagy hirtelen süsd meg ghi (tisztított vaj) segítségével. Ajánlott a spárga, a cékla, a répa.

Húsok közül a pulyka és a vörös húsok nem ajánlottak, de a halakkal is érdemes csínján bánni. Hüvelyesek közül a csicseriborsó, a szója és a lencse bátran fogyasztható (érdemes mellé köménymagot enni, mert ez csökkenti a puffadás lehetőségét!). Az olajos magvak aranyat érnek a szervezetednek, különösen a mandula. Fűszerekből támogat minden, ami kicsit hevít, felpezsdít: fahéj, gyömbér, kardamom. Viszont elkerülendő a kurkuma, a petrezselyem, és a sáfrány. Édes ízek közül támogat: juharszirup, ananász, nádcukor, ánizs, banán. S ami jó hír, hogy tejtermékekből szinte bármit fogyaszthatsz – csak az arányokra figyelj, hiszen ezen termékek savas hatásúak. Mindig figyelj arra, hogy ételeid ne legyenek hidegek, melegítsd fel azokat (természetesen ne mikróban)!


Mi jellemző bőrödre és mit tehetsz külső szépségedért? Bőröd általában feszes, száraz, érzékeny. Fiatalabb korban sima, egyenletes, puha és áttetsző, de korán megjelennek a szarkalábak, a nem kívánt ráncok a váta típusnál, s egyre sűrűbben küzdesz a könnyen kiszáradó, repedező bőrrel is. A váta típusú bőrnek nagy odafigyelésre van igénye, mint egy törékeny porcelánnak. Fiatal kortól ápolnod kell bőröd, hogy leküzdhesd a ráncokat. Mivel a váta típusnál a levegő elem a legjellemzőbb, ezért hajlamos a bőröd a kiszáradásra. Ellensúlyozni kell: hidratálással kívül-belül. Fogyassz sok tisztított vizet, meleg italokat, főleg gyógyteákat, meleg leveseket. Minden nap iktass be 1-2 kanál ghít, vagy szezámolajat, mandulaolajat az étrendedbe. Kerülj minden szárító hatású és nehezen felszívódó ételt: keksz, chips, nyers és ropogós zöldségek, friss saláták. Helyettük meleg leveseket, párolt zöldségeket, forró tejet, teákat és gyümölcsleveket fogyassz, ezzel biztosítva a belső hidratálást. Természetesen ápolhatod külsőleg is bőrödet: Naponta csak egyszer fürödj, alvás előtt! Reggel csak meleg vízzel öblítsd le a bőrödet, ezzel is megakadályozva a kiszáradást. A mandulaolaj a legideálisabb a friss és üde bőrért! Az olívaolajat kerüld el, mert ez csak kiszárítana, s fel is pörgetne, hiszen az olíva is váta, azaz éter típusú étel. Erősebb dörzsölés, masszírozás javasolt a testfelszínen, hogy a zártabb pórusokon is bejusson a tápláló folyadék. A szezám- és az avokádó olaj lehet még számodra előnyös és tápláló, melyekkel nem csak bőröd teheted ragyogóvá, hanem hajad is. Illóolajok közül válaszd az édes és meleg hatású, valamint a savanykás illatokat bőröd ápolására és a váta egyensúlyod megtartására. Például: bazsalikom, narancs, muskátli, lóhere, jázmin, szantálfa, rózsa, kardamom, fahéj, levendula, sáfrány. Ápolás előtt tisztítsd meg bőröd durva tengeri só és szezámolaj keverékével. Ha erősen átdörzsöld ezzel az eleggyel a tested, bőröd fellélegzik.



PITTA TESTALKAT

Mit mond rólam az Ayurvéda Mi jellemzi tested? Átlagos lehet a magasságod és a tested felépítése is. Izmaid fejlettek, bőröd fehérebb, s talán pirosas árnyalatú. Küzdhetsz zsíros és pattanásos bőrrel, sőt a kiütések, gyulladások is gyakorta bosszanthatnak.
Észrevetted, hogy szemed érzékenyebb a napfényre, előfordul, hogy kivörösödik, viszket? Hajad vékonyabb szálú, selymes, szőkés, vöröses, esetleg világos barna. Hamarabb jelentkezhet az őszülő halánték is. Gondolj csak Jack Nicholson sármos, ám kusza őszülő hajára. Szemed ragyogó, általában világosabb színekben pompázik, szikrázó, mint Nicole Kidman csábító mélykék pillantása.

Érzékeny vagy a melegre, nem bírod a hőséget, s gyakorta hűsíted magad hideg italokkal. Nincs az a jég mennyiség, ami elég lehet, hiszen egy állandó belső tűz jár át. Székleted általában laza, gyakorta van hasmenésed. Könnyen izzadsz, s verejtéked erősebb szagú is lehet. Bátorságod és hirtelen mozgásod miatt, hajlamosabb vagy a sebesülésekre, vérzésekre.

Hogy állsz az alvással? Éjjelente sok álmod lehet, nyüzsgő, erőszakos, zavaró történésekkel, melyektől, hamar kiver a veríték. Felszínesebb alvás lehet a jellemző,s az állandóan járó gondolatoktól, nehezebb az esti álomba merülés.
Mi a helyzet a mozgással, őrültségekkel? Szeretik a sportot, de nem a túlmozgásos edzéseket. Erősebb izomzatuknak megfelelően jöhet a body building, nem veti meg a labdajátékokat, s a gyors észjárásnak köszönhetően minden típusú stratégiai játékban szívesen benne van.

Hogy van a lelked? Hajlamos vagy a haragra, könnyedén kimutatod érzelmeidet. Nehezen látod át mások helyzetét, nem vagy túlzottan együtt érző. Szereted használni az erődet, könnyen kerülsz vitás helyzetekbe. Még az erőszak sem áll túl távol tőled, simán lekevernél egy pofont a Téged bosszantó egyedeknek. Szereted irányítani az elveszett embereket, s könnyen kerülsz barátságba bárkivel. Kapcsolataid lehetnek felszínesek, kevés emberrel kerülsz mélyebb kapcsolatba.

Hogyan közelítsünk hozzád?Mivel nagyon logikus és éles eszű, ezért taktikával és óvatosan kell veled bánni. Nem viseled az irányítást túl jól, ezért érdemes egy közös célt találni és ezen keresztül lehet Téged vezetni. Ne ellenkezzünk veled, mert ez csak felébreszti dühödet. Nem veted meg a humort, a vidám nevetések jó hatással vannak rád.

Milyen munka állna legközelebb hozzád? Pittaként szereted a szerszámokat, „kütyüket”, a fegyvereket. A legtöbb katona, rendőr, politikus és ügyvéd pitta alkatú! Könnyedén átlátsz minden történést, kutató elméd van, ezért lehetsz feltaláló, tudós. Határozott, de jó vezető lehetsz, ha kicsit odafigyelsz mások érzéseire is.

Étkezési szabályok
Téged feldob és egyensúlyba hoz minden, ami édes, keserű, esetleg kicsit fanyar. Kedveled és támogatnak a hideg, nehéz és a száraz ételek. Emésztésed gyors, gyakran túlzott, s ezért képes vagy a nehezebb ételeket is könnyedén megemészteni. A gyors emésztés miatt, sokszor érezhetsz éhségérzetet, amire figyelned kell, hiszen nem szabad túl nagy mennyiséget fogyasztanod egyszerre! Hajlamos vagy a savasodásra, ezért fontos a lúgosító étrend. Például mindenféle zöld színű zöldségféle (brokkoli, saláta, cukkini, kelbimbó, kelkáposzta, búzafű, zöldborsó, kivéve spenót). Célszerű kerülnöd a répát, a paradicsomot, a retket. Nincs szükséged meleg, forró ételekre, jobban teszed, ha szobahőmérsékleten, vagy hidegen fogyasztod el ételeidet. Kerüld a melegítő hatású csípős ételeket: chilli, gyömbér, fokhagyma, hagyma. Fűszerezz inkább fanyar, édeskés fűszerekkel: menta, fahéj, koriander.
Rendkívül kevés gyümölcsöt fogyaszthatsz, de azokat is csak teljesen érett állapotban. Ilyen például: alma, körte, szilva, dinnye, narancs, avokádó, ananász, füge. Kerüld el: barackfélék, grapefruit, papaja, banán, eper, meggy, áfonya. Kárpótlásként viszont fogyaszthatsz sok-sok fagylaltot büntetlenül. Bátran fogyaszthatsz tejet, különösen hidegen, tejtermékekből viszont a vajat javasolják, különösen kerülendő a sajt, hiszen ez nagymértékben savasít. Gabonafélék közül az árpa, búza, zab és a fehér rizs támogatja a szervezeted, de ki kell hagynod a kölest, a kukoricát és a barnarizst is. Húsok közül a pulykát és a csirkét érdemes választanod, valamint a rákot. Egyensúlyi állapotodból kilendíthetnek a tenger gyümölcsei és a vörös húsok. Fehérjét pótolhatsz a hüvelyesekből, például mungóbab, csicseriborsó, szója. Olajos magokat ne fogyassz, kivétel a napraforgó- és a tökmag.
Zsiradékként a pitta számára javasolt az olíva-, a szója- és a napraforgóolaj, kerülendő minden állati eredetű zsiradék.


Pitta bőrápolása
Ha egyensúlyban vagy, akkor bőröd olyan, mint egy friss és üde őszibarack, picit rózsaszínes és ragyogó. Ha felborul az egyensúly, akkor arcod kipirul, hajlamossá válsz a kiütésekre, pattanásokra, kipörsenésekre és a zsírosodásra. Sajnos a rozacea és a gennyesedés sem idegen a számodra. A stresszre, a napra, a nem megfelelő ételekre gyorsan reagál a bőröd a kipirosodással, vagy a kiütésekkel. Szeretnél ezen változtatni, s újra visszanyerni rózsás orcádat? Mivel a pitta típus a tűz elemből tartalmaz a legtöbbet, ezért jellemző rá a hirtelen kipirosodás, a pattanás, a gennyesedés, így ezt a tűz elemet kell kordában tartanod. Ételeidből hagyd ki, ami melegítő hatású: csípős ízek, alkohol, szénsavas italok, kávé, nehezebb zsírok. Fogyassz inkább sok hűsítő ételt: friss uborkát, cukkinit, hideg vizet, lehűtött zöldséglevet, almát, körtét. Májad épsége felel a méregtelenítésért, valamint bőröd épségéért is, ezért támogasd kurkumával, korianderrel és májregeneráló gyógynövényekkel.
Külső ápolási tippek pittáknak:

Kókuszvaj és olaj hűsíti a bőröd, ezért az egész tested ápolhatod vele. Különösen a nyári hőségben! Válaszd bátran a tiszta napraforgó olajokat és a szantálfából készült olajakat, hiszen ezek is remekül hűsítik és táplálják a bőröd. Ne feledkezz meg az uborkás pakolásról sem! Fertőtlenítheted az arcod és kiütéseket aloéval, és rózsavízzel. Illóolajok közül számodra megfelelő az édeskés és hűvös hatásúak, például: szantálfa, rózsafa, menta, jázmin, édeskömény, levendula, borsmenta, citrom, narancs, rózsa. Nem csak rózsavízzel tisztíthatod meg a bőröd, hanem egy kis bőrradírozással is. Keverj össze tengeri sót kókuszolajjal, vagy napraforgóolajjal és ezzel dörzsöld át a bőröd, meg fogja hálálni. 



KAPHA TÍPUS


Mi jellemzi tested? Erősebb felépítésű vagy, vaskos izmokkal, esetleg túlsúllyal. Lehetsz magas is, de ebben az esetben is szélesebb vállal és háttal rendelkezel. Hajlamos lehetsz az elhízásra, vizesedésre. Széles és erőteljes mellkasod lehet. Mosolyodat szikrázó fehér és szabályos fogsor teszi tökéletessé. Szemeid általában sötétebb árnyalatúak, de mégis vonzó, fehér és csillogó, hatalmas szempillákkal feldobva. Hajad sűrű, fekete, fényesen csillogó. Homlokod széles, arcod kerek lehet. Jellemezhetnek a nyálkás, hurutos megbetegedések, tüdő problémák.

Hogy állsz az alvással? Biztosan Kapha típus vagy, ha Te könnyedén elalszol, s még akkor is édesdeden alszol, mikor a szomszéd éjjel üzemelteti mosógépét. Mély és pihentető alvás jellemez.
Mi a helyzet a mozgással, őrültségekkel? Minden őrültséget meggondolsz, tízszer is. Inkább lusta vagy, s nem igen kedvelsz egyetlen sportot sem. Ha mégis rászánod magad, akkor esetleg egy kis súlyemelés, sumo, vagy egy kis izomerősítés jöhet számításba.

Hogy van a lelked? Kiegyensúlyozott vagy és nyugodt természetű. Barátságos, de nehezen ismerkedsz. Bizalmat árasztasz, sokan keresik a társaságod. Sok szeretettel és odaadással fordulsz embertársaid felé, könnyen átérzed mások helyzetét. Romantikus és szentimentális vagy, túl könnyen bízol meg másokban is, befolyásolható vagy. Nem könnyű kimozdítani a megszokott helyzetedből, környezetedből, ragaszkodsz a megszokásaidhoz, hiedelmeidhez.


Hogyan közelítsünk hozzád? Erőteljesebben, sok kérdéssel és érdeklődően kell megközelíteni Téged, mert nehezen nyílsz meg. Beszéltetni kell téged, s mikor már úgy érzed kíváncsiak rád, akkor könnyebben megosztod élményeid másokkal. Gyakran kell kritizálni, szembe kerülni veled ahhoz, hogy rávegyenek egy továbblépésre, egy kis aktivitásra.

Milyen munka állna legközelebb hozzád? Nagyon jó szülő vagy, gyermekeid megnyugodnak környezetedben. Jó feleség és anya lehetsz, élvezettel főzöl és otthonossá varázsolod lakásod. Kapha férfiak kiváló szakácsok lehetnek, s gondoskodásuk miatt jó vendéglátósok. A széles mellkas jó alapot biztosít az énekesi karrierhez – már csak a tökéletes hang kell hozzá. Szeretnek gyűjtögetni, jól gazdálkodnak, így könnyedén mozognak az ingatlanüzletben, a bankszakmákban és pénzügyi területen.

Mit egyen egy Kapha?
Kaphaként keresd a pikáns, a keserű és a fanyar ízeket, az ételekből a meleg, száraz és serkentő hatásúakat keresd, hiszen ez hoz téged egyensúlyba. Lassú az emésztésed, hajlamos vagy a vizet és a méreganyagokat felszaporítani a testedben. Fel kell éleszteni az emésztésed tüzét, például melegítő és csípős fűszerekkel: chili, fekete bors, gyömbér, fahéj, szegfűszeg. Minden szél- és vízhajtó, valamint zsírbontó ételt és fűszert be kell vetned a könnyed emésztésed érdekében. A nap folyamán több kisebb adagot egyél, mert így könnyebben emészted meg az ételeket. Ételeidet inkább főzd, párold, grillezd, de semmiképp sem olajban süsd. Vátákkal ellentétben nagy mennyiségben ajánlottak a friss és nyers zöldségfélék, melyekből szinte mindent ehetsz, kivéve a bőlevű uborkát, vagy cukkinit. Kaphát támogatja a spárga, a répa, a brokkoli, a kelbimbó, retek, padlizsán és a fokhagyma is, és minden mennyiségben a csíráztatott magok. Sajnos tiltólistán szerepelnek a túl édes és lédús gyümölcsök, pl.: avokádó, mangó, kókusz, banán, őszibarack, narancs, dinnye. Aszalva fogyaszthatsz fügét, szilvát és szőlőt is. Nyersen jöhet az alma, körte, áfonya és a sárgabarack. Gabonák közül válaszd leginkább az árpát, hajdinát, kukoricát, kölest és a rozst, a rizst inkább kerüld el. Tejtermékek nyákosítanak, így kerüld el! Tejet, tojást fogyaszthatsz mértékkel. A csirke, a pulykahús, a garnélarák segíti prakritidet, vadhúsok kis mennyiségben, a vörös húsok pedig kerülendők. Fehérjeforrásként minden hüvelyest fogyaszthatsz, kivéve a szóját. Magvak közül, ugyanúgy, mint a pittáknál maximum a tökmag és a napraforgómag ehető és emészthető számodra. Olajak közül napraforgóolaj, mandula- és kukoricaolaj bír serkentő hatással. Édesség utáni vágyat érdemes csökkenteni, és a cukrot helyettesítsd nyírfacukorral vagy sztíviával.
Olvasd el körültekintően a téged segítő ételek listáját, s próbáld meg ezeknek megfelelően alakítani a bevásárló listádat a jövőben. Érezni fogod a megkönnyebbülést pár hét után, s így tudod, hogy lelkiismeretesen választottál, egyéni alkatod, azaz a Prakritid szerint, s ezzel újabb lépéseket teszel meg azért, hogy egészséges és teljes életet élhess. Gratulálok!

Hogy ápold a Kaphaként a bőröd?
Bőröd sötétebb árnyalatú, sima, vastag, puha tapintású, s nem igazán ismered a ráncokat, szerencsédre! Ha egyensúlyod veszted, hajlamosabb a bőröd a zsírosodásra, s a tágabb pórusokra, T-vonalban a pattanásokra. Arcod ödémásodhat, sajnos a nem kedvelt toka is ismerős lehet számodra, hiszen a kaphára föld és a víz elem a jellemző – azaz a tartalékolás. A föld által a zsírok szaporodhatnak fel, a víz elem által pedig a nyákok, és az ödéma lehet még probléma. Ezen elemeket kell újra kiegyensúlyozni, az étkezés és a külső táplálás során. Így kerüld a zsíros ételeket, az olajban sült húsokat, zöldségeket, a túl édes és nehéz süteményeket. Étkezésed egészítsd ki friss zöldségekkel, grillezett ételekkel, s olyan fűszerekkel, melyek serkentik az emésztést és fokozzák a méregtelenítést, például kurkuma, görögszéna, zöldbors, zöldfűszerek. Érdemes beiktatni izzasztó sportolást, szaunázást, hogy a bőr pórusai tisztuljanak és beálljon a természetes faggyútermelés.
Kaphaként mire figyelj bőröd ápolásánál?
Nagy hangsúlyt fektess a bőr tisztítására is, hiszen egy bőrradírozás tisztítja a pórusokat és eltávolítja az elhalt hámréteget is. Ne használj mindenféle arctonikot, tisztítószert, mert ezek arra késztetik bőrödet, hogy még több zsírt termeljenek, maradj a természetes megoldásoknál. Aloé géllel, vagy rózsavízzel tisztíthatod az egész tested, vagy keverj össze mézet tengeri sóval, s ezzel dörzsölgesd át a bőröd. Bőrápoláshoz bátran használhatsz olívaolajat, és szezámolajat is. Ha hajad zsírosodik, esetleg korpásodik, kend be szezámolajjal a fejbőrt is, hiszen ez antibakteriális hatású, s táplálja a hajhagymákat is. Illóolajokból előnyben részesítheted: az édesebb és fűszeresebb illatokat, például: boróka, eukaliptusz, kámfor, majoranna, kardamom, fahéj, citrom, zsálya.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hiteles kapcsolatban önmagammal és másokkal

A tobozmirigy aktiválása fizikai és spirituális módszerekkel