A diófa az ember legnagyobb barátja I.rész
Kertes házaink szinte mindegyikében megtalálható egy kedves
szeretni való fa a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár
termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek.
Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá
menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi csodát
adhat neked ez a fa, szeresd, légy a barátja! S ne feledd el, hogy ő attól
boldog, ha segíthet, termésével, levelével, árnyékával. Élj vele!
A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni. , hisz tavasztól
őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik.
A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is
igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok
nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már
tudományos alapja is van.
A dió- latin nevén Juglandaceae, vagy a házikertben
elterjedtebb a Juglans Regia ősidők óta honos a Kárpát-medencében. Az
eredetileg mocsári növény kedvező élettere a csapadékos, néha elárasztott
termőhely, rendkívül vízigényű. A kertben is a félárnyékos, nyirkos helyet
kedveli, s mivel tápanyagigényes, trágyázás után termésbőséggel hálálja meg
azt.
Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember
legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk,
kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg,
rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani.
Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.
A diófa mely részei gyógyhatásúak?
A válasz hosszú:
A dióbél, a dióolaj is. Továbbá a diólevél, a dióvirág,
beleértve a barkavirágzatot is. A zöld dió, a rügy, a hajtás
zöld héja és a diókopáncs, vagyis a dió levélen kívüli, többi zöld
részei is. És a megfásodott részek, a diófa kérge, a dióhéj, valamint
a dióbél belső, vékony fásodott válaszfala. Végül ide sorolhatjuk a dióbél
hártyáját is. Vagyis, a gyökér kivételével az egész növény
gyógynövény.
Ez jelenti azt, amit több helyen lehet olvasni, nevezetesen,
hogy a diólevélnek hámosító hatása van. Mindenesetre lehetővé teszi a
bőrnek, a hámszöveteknek, hogy egészségesen regenerálódjanak, és a szervezet
gyorsan él is az alkalommal.
Na de vegyük csak sorjába mi-mindent adhat nékünk a
"táltos" diófánk?
A diófa levél
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen
érdeklődnek a diófa levél gyógyító hatásáról.
Gyógyászati célból úgy a levelét, mint a dió kopácsát (burkát)
érdemes használni, kellő ismeret mellett igen hatásos az alábbi célokra a
belőlük készített teafőzet. A dió levelének egészségmegőrző tényét szintén az
ősidők óta ismeri a lakosság. Vélhetően ez a növény is Perzsia – India
irányából került hozzánk, s nemesítették az évszázadok során a legkedvezőbb adottságúvá.
Ha megfigyeljük, a diólevél túlnyomórészt - az emberi
szervezeten kívül és belül - a hámszöveteket gyógyítja. A hatásmechanizmus
szinte minden esetben azonos: A diólevél hatóanyagai a betegséget okozó
szervezeteket pusztítják. Ezen túl a diólevélnek évezredek óta ismert összehúzó
- asztringens - hatása van a hámszövetekre. Összehúzza a nyálkahártyát,
megszünteti a szivárgó vérzéseket. Tehát a fertőzött, károsodott - külső vagy
belső - hámszövetek újrafertőződését az összehúzó hatás gátolja meg. És ezután
az emberi szervezet természetes gyógyulási, regenerálódási képessége fejezi be
a gyógyítást.
Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy
sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a
torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind
ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az
élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak.
Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra,
férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem.
A július-augusztusban begyűjtött, már kifejlett egészséges
levél, vagy a diószüretkor szeptemberben begyűjtött kopácsmegszárítva és
feldarabolva alkalmas forró vízzel tea készítésre. Egyes leírások már június
végétöl szedetnék aleveleket, hiszen abban az időben tartalmazza a legtöbb
hatóanyagot.
Mire használhatjuk a diófalevelet?
Hogy mi mindenre jó a diólevél? Egy francia leírás szerint
így foglalható össze hatásspektruma:
- Érzéstelenítésre
- Hámszövet összehúzására
- Tuberkulózis ellen
- Vércukorszint csökkentésére
- Fertőtlenítésre, baktériumölésre
- Gombaölésre
- Tonizálásra
- Sebek gyógyulásának meggyorsítására
- Szájfekély ellen
- Torokgyulladásra
- Kötőhártya-gyulladásra
- Többféle bőrbetegségre
- Fagyásra
- A hüvely bántalmaira
Gyógyító receptek:
Fürdésre: Általános hatású a fürdővízbe öntött
teaeszencia használata, idegnyugtató, stimuláló és bőrfertőtlenítő, s aki
szereti, a dióolaj illata kellemessé varázsolja testét. Azért
túlságosan sokáig nem kell használni, a növény juglon vagy juglans tartalma
miatt. A borogatások, teák használatakor pedig feltétlen győződjünk meg arról,
hogy keletkezik e allergiás tünet, mert az arra érzékenyeknek ezt el kell
kerülniük. Mindemellett alkalmazzuk bátran, mert olcsó és jó hatású szer a
diólevél.
Fürdőhöz 100-200 g apróra vágott diólevelet áztatunk
0,25 l forró vízbe, és leszűrés után a fürdővízhez öntjük. Hatékonyan frissít,
méregtelenít, erősít, akárcsak egy gyógynövényes fürdőzés.
Erős lábizzadás esetén egy kg szárított diólevelet
félóráig főzzünk 1 l vízben, majd szűrjük le. Ha fürdőként használjuk, az egész
főzetet öntsük a fürdővízbe, ha csak lábáztatásra, akkor pedig 3 dl-t.
A levél főzetét a törökök ülőfürdős kúra során is
használták, húgyúti gyulladások esetén, de köhögős gyereket is fürdetik benne,
abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a diólevél-fürdő erősíti a szervezetet.
Erre a célra 1,5 kg diólevelet főzzünk 10 l vízben és öntsük a fürdővízhez.
Borogatás: Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet,
hasonlóan a hagymához, ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag
megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére,
ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, továbbá
korpás fejbőrre használják. Segít a kiütések, az
élelmiszer allergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében, a fizikailag
fáradt lábra is kiváló.
Bőrgombásodás (piros, váladékos, viszkető bőr) esetén
egy liter forró vízhez 70 g szárított, tört diólevelet adjunk, majd lehűlés
után szűrjük le. A gombás bőrt áztassuk ebbe a főzetbe. A kezelést rendszeresen
ismételjük, amíg a tünetek el nem múlnak. Pikkelysömörre, sömörre is bátran
használhatjuk ezt az oldatot.
Ha külsőleg használjuk, angol gyógynövény-szakértők a
következő főzetet ajánlják: fél liter forró vízben mintegy hat órán át
áztassunk 30 g száraz levelet, utána szűrjük le.
Másik, hazai recept szerint lemosáshoz elég egy
teáskanálnyi diólevélből főzetet készíteni, teljes fürdőhöz pedig 100 g száraz
levelet használjunk. Makacs fekélyekre úgy használjuk a főzetet, hogy
erősebbre főzzük, és cukrot is teszünk bele. Úgy is növelhetjük hatását, hogy a
főzet minden 5 literéhez 2 kg tengeri sót adunk. Vigyázzunk viszont, hogy
a főzet ne kerüljön nyílt sebbe! Nem segít, ha a fájdalom idegi eredetű,
és természetesen ha allergiás tünet jelentkezne, a kezelést hagyjuk abba!
Diófalevél teák
Hogyan készítheted el a teát?
– 3 gr (egy púpozott kanál) diólevelet forráz le 2dl vízzel, hagyd állni 10
percet, leszűrés után használhatod az adott panasz szerint. Diólevelet
beszerezhetsz megbízható bioboltokban, vagy gyógyszertárban, de Te is
gyűjthetsz tiszta helyekről.Diólevelet csak június közepe és július vége között
szedhető. Mosd át egyesével a leveket, terítsd szét egy ruhára, árnyékos, de
szellős helyen. Ha kiszárad elteheted egy szép üvegbe, s így egész télen kéznél
lehet.
Öntheted a fürdővizedbe is, idegnyugtató hatása miatt segít
az estére felhalmozott stresszt lecsendesíteni, fertőtleníti a bőröd, és
serkenti az anyagcseréd. Idősebbeknek ajánlott a csontritkulás megállítása és
karbantartása miatt. Pattanások, viszkető bőrpanaszok, tejkiütések esetén is
bátran használd, kitűnő fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt. Még rüh, és
fejtetű ellen is eredményesen harcba száll.
Erősen vértisztító, ezért a cukorbetegek jótevője, valamint
székrekedésben, étvágytalanságban és anyagcserezavarokban is legyen a barátod.
Gyomor és bélpanaszaidat is enyhítheted vele
A különböző receptekben általában a száraz diólevél
súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet
használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét. Bár a diólevél-főzet
alkalmazásának módja sokféle lehet, - tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás,
szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. - mindnek az
alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az
egyes receptek eltérhetnek.
A teát mértékkel fogyasztva vagy helyi lemosásként
borogatásként használva jó eredménnyel fordíthatjuk külsőleg bőrbetegségek,
pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen.
Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként
fejre dörzsölve és borogatva.
Belsőleg teaként fogyasztva pedig alkalmas gyomor
és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így pattanások kialakulását
megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása
ajánlott.
Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is
alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál
enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l
forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi
1 l-t igyunk meg. Általában mondhatjuk, a diólevél-főzet, tea mindenféle
emésztési zavar (és az ennek következtében fellépő étvágytalanság) esetén jól
alkalmazható.
Az emésztés karbantartására 6 dg diólevél sűrű
főzetét ajánlják horvát gyógynövény-szakértők 12 dg glicerinnel és 3 dl forralt
vízzel elkeverni, és ebből a készítményből étkezések után és este egy-egy
kávéskanállal kell bevenni.
Dr. Ladocsi Teréz bélhurut ellen diólevélből és más gyógynövényekből
készült teakeveréket ajánl: Összekeverünk 5 g diólevelet, 5 g kutyabengekérget
(Frangulae cortex), 10 g édesgyökeret (Liquiritae radix), 20 g édesköményt
(Foeniculi fructus), 30 g orvosi ziliz gyökeret (Altheae radix) és 30 g
lenmagot (Lini semen). A keverékből három teáskanállal kell tenni három csésze
vízhez, és 5-10 percen át kell főzni, végül leszűrni. Reggel és este egy csésze
meleg teát kell a főzetből inni.
Egy egyszerű diólevéltea-recept:
Apróra vágott száraz diólevélből 1 púpozott teáskanállal egy
bögre (2,5 dl) forró vízhez öntünk, állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg újra
melegítjük. A legkülönbözőbb betegségek esetén egyaránt naponta legalább három
csészényit igyunk.
Varró Aladár Béla gyógyszerész szerint 10-20 g diólevelet
fél liter vízben főzzünk meg, és a szüredéket reggel, kávé helyett cukorral
fogyasszuk. Vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van.
Gyomor- és bélelnyálkásodásnál és általában olyan betegségeknél, melynek oka a
vér tisztátalanságában keresendő, kitűnő eredményeket érünk el - írja Varró úr.
Amerikai természetgyógyász enciklopédia szerint 2-3 g
szárított diólevelet kell számítani 1 dl vízhez, és 15 percig kell főzni.
Ugyanezt egy olasz természetgyógyász-ajánlás úgy fogalmazza
meg, hogy 3 gramm száraz diólevelet 1 dl fehér borban 10 napig kell áztatni, és
étkezés után egy kávéskanálnyi szükséges.
Az ajánlások nem pontosan egyeznek, csak abban, hogy
diólevelet kell használni.
Zsíros, korpás haj: Ahogy a diófa ügyel saját
koronájának szépségére, úgy ápolja a te hajad és fejbőröd is egy kis
diólevélből készített tea. Hajmosás után 2-3 dl teával öntözd meg a fejed,
hagyd rajta pár percig mielőtt leöblítenéd. Ha nem mosod le, akkor a
hajhagymákat táplálja és növekedésre ösztönzi őket.
Homlok-, arc- és orrüregek gyulladása: Ha gyötör az
eldugult orr, vagy épp arcüreged fájlalod, az elkészített teából naponta
1-2-szer szívj fel az orron át és hagyd, hogy átmossa az üregeid. Torok és száj
öblögetésére is használhatod, az ott levő kórokozókat és baktériumokat
elpusztítja. A fájó részekre pedig dunsztkötést tehetsz egy teával átitatott
törölközővel.
Fogínygyulladás, afta, szájban előforduló sebek: Főzz le 2dl teát és tartsd a
hűtődben, egy kis üvegben. Minden fogmosás után öblítsd át a szájad.
Máj problémák, máj ciszta: Májunk a méregtelenítés nagy
mestere, ezért mindenképp figyelj rá. A diólevélben található anyagoknak
köszönhetően enyhíti a máj panaszokat, serkenti a méregtelenítést, emésztést.
Komolyabb problémánál (ciszta) 6 héten keresztül kell inni a teát és minden este
dunsztkötést helyezni a májra.
Hasmenés: A lényeg a könnyű diéta mellett, hogy a
bélbolyhokat kell rendbe tenned, ehhez remek segítőtárs lehet a diólevél tea.
Ciszta, mióma a petefészken: Természetesen ez egy
komoly probléma, ezért nagyobb odafigyelést igényel. Készíts fél liter teát
melyből 2 decit ivásra használj, a maradékot pedig hüvelyirrigálásra. Éjszakára
készíts borogatást a hasadra! Hüvelygomba és folyás esetén is sokat segít az
irrigálás.
Lábizzadás, körömgyulladás, lábgomba: Viszket a lábad,
vagy begyulladt a körmöd? Nincs más teendőd, mint naponta fél órát áztatod a
teában a lábad, vagy naponta többször átmosod vele a problémás területeket.
Látásra
Ha már látásunk nem elég éles akkor is segítségül hívhatjuk ezt a kiváló
gyógynövényt. 2 dcl forró vízzel egy csapott evőkanál diólevelet leöntünk, 10
percig állni hagyjuk, majd vattát mártunk bele és ezt e gyengén látó szemre
helyezzük naponta tíz percre. Néhány hónap után azt vesszük észre, hogy
látásunk élesedik. Zöldhályog esetén egy éven keresztül ajánlott naponta
elvégezni.
Vércukorszint beállításánál is eredményesen
alkalmazható. Ekkor egy csésze forró vízhez 2 kávéskanál szárított diólevél
ajánlott, majd egy óra állás után kell leszűrni és fogyasztani, naponta négy
alkalommal fél csészével.
Diólevél-tea az emésztőrendszeri betegségekre
A diólevél-tea gyomor- és bélbetegségek kezelésére, hasmenés
és székrekedés ellen egyaránt jó. Tehát az emésztési zavarokra. Általában
rendbe teszi a rendellenes gyomor- és bélműködést. Ha az embernek nincs rendben
a gyomra, elmegy az étvágya.
Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.
Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.
Röviden ezt úgy foglalják össze, hogy erősíti, kondícionálja
a gyomrot.
Diólevél-krém
Egy recept a diólevél-krémre, folyékony változatban. 10 dkg
friss diólevelet 2 dl növényi olajban áztatunk, húsz napig. Szinte bármilyen
növényi olaj jó erre a célra, de legkevésbé az olivaolaj, leginkább a
repceolaj. Utána az olajat leszűrjük, és fekélyek gyógyítására használjuk.
Külsőleges használatkor diólevél-krémet is használhatunk, körömvirággal
kombinálva.
Ezt úgy készíthetjük, hogy 20 dkg bármilyen, legfeljebb 60
fokig melegített zsiradékba (shea vaj vagy akár lehet étkezési sertészsír is) 6
db szép diólevelet és 6 db körömvirág-fejet teszünk, és három napig állni
hagyjuk. Ezután gőz fölött fölmelegítjük, és leszűrjük. Zárt dobozban, hűtőben
hat hónapig tárolható. Kiváló bőrápoló!
A tyúkhúr mellett a diófalevél is ajánlott reumások számára.
A reumás testrész masszírozásához nem főzetben, hanem olajban oldjuk
a diólevél hatóanyagát. Egy liter étolajban egy hónapig áztatunk 10 kanál tört
szárított diólevelet, majd szűrjük le. Ezt az olajat használjuk masszírozásra.
Más védelemre
Hazai néprajzosok anyaggyűjtéséből tudjuk, hogy a
szalmazsákba helyezett diólevél Matolcson és Répáshután volt használatos. Ha
már nemcsak a szalmazsákunk, hanem a fentiek szerint az egész ágyunk
diófalevéllel van tele, akkor akár tegyünk a párnába is! A diófalevelekkel
megtöltött kispárnának alvásjavító hatást tulajdonítanak. Úgy tartják, hogy
oldja a feszültséget, az álmokat is megváltoztatja, nyugodt alvást nyújt.
Ha pedig a fehérneműs szekrénybe teszünk diófalevelet a
fehérneműk közé, azok biztosan nem fognak megmolyosodni.
Tetvek, férgek és mikroszkopikus élősködők ellen a sűrűre
főzött diólevél-tea bedörzsölése segít. Ha fejbőrbe dörzsöljük, az erős
hajhullás is kezelhető vele.
Mik a diólevél értékei?
Mintegy 10 %-ban tartalmaz tannint (csersavat), nagyrészt
ellagénsavval kapcsolódva, amit összefoglalóan ellagitanninnak neveznek, aminek
rákellenes hatását jelenleg is kutatják.
Több mint 3 %-ban flavonoidokat (régebbi néven P-vitamint), közülük főleg
kvercetint és kempferolt. (Láttuk, Lugasi Andreától tudjuk, a dióbélben főleg
miricetin fordul elő a flavonoidok közül.)
A diólevél 0,8-1,0 %-a C-vitamin!
Vannak a diólevélben monoglükozidok, juglon,
(=5-hidroxi-1,4-naftolkinon), hidrojuglon. A juglonról bebizonyított tény,
hogy vírusölő (HSV-1 vírus, a herpesz vírusa), baktériumölő és
gombaölő (az emberi szervezetben állandóan jelen levő, az immunrendszer
gyengesége esetén elhatalmasodó Candida albicans gombát és az egyik
leggyakoribb nyári bőrbetegséget okozó Trichophyton rubrum gombát is). Egereken
végzett kísérletek szerint a diólevél juglonjának tumorgátló hatása is van.
Kis mennyiségben, 0,001-0,03 %-ban illóolajok is vannak a
diólevélben, amelyek között szintén találták gombaölő tulajdonságút.
(Érdekességként még bizonyos rovarok csalogató szex-feromon anyagai is vannak a
diólevél illóolajai között.)
És vannak más, aktív gyógyhatású növényi savak is. Ezek
mindegyike gyógyhatású.
A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása
van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél
tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig
a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.
A diólevél kémiai összetevői között megemlítendő, hogy
mintegy 0,03 %-ban illóolajat is tartalmaz. Ennek az illóolajnak érezzük az
illatát, ha a diólevelet megdörzsöljük, és ez az, ami olyan kellemessé teszi a
diófa közelében tartózkodást. Az illóolaj vizes desztillálással nyerhető ki,
sűrűsödése 15 C-fokon következik be.
HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti
fel): levél: csersav, galluszsav, ellagsav, inozit, illóolaj, joglon
keserűanyag, juglandin-alkaloida, színanyag, C-vitamin dió burok:
hidrojuglonglikozida, juglon-aglukon, csersav, C-vitamin; érett diótermés: zsír
(teltetlen linolsav, linolénsav), antioxidáns hatású flavonoidok, vitaminok
(B-vitaminok, E-vitamin) és nyomelemek (K, P, Mg), általánosságban: almasav,
aminosav, ásvány, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, betulin, bór,
cianidin, citromsav, cserző anyagok, eugenol, fehérje, festő, flavonoid, foszfor,
galluszsav, glikozidok, hamu, illóolaj, inozitol, juglon, kalcium,
kalcium-oxalát, kálium, karotinok, kén, keserűanyag, klór, koffeinsav,
kvercitrin, lecitin, linolénsav, magnézium, nátrium, nikotin, olaj,
palmitinsav, polifenolok, réz, só, sóskasav, szénhidrát, szerotonin,
sztearinsav, tanninok, tanninsav, vas, Vitamin, Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin
B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, Vitamin C, Vitamin E, víz,
zsír, zsírosolaj, zsírsav
Rendkívül érdekesek és gyógyhatású anyagokban gazdagok a fa
még éretlen termései, amelyek még szorosan be vannak zárva a zöld
termésburokba, és a belső héjuk még nem keményedett meg. Ezeket az éretlen
terméseket júniusban szokás begyűjteni, és vagy ki kell őket szárítani, vagy
alkoholba tenni. Az éretlen diónak más a hatóanyag-összetétele, mint az
érettnek. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben
tartalmaz C-vitamint, valamint fertőtlenítő és antibakteriális hatású
anyagokat. A diófából nyert természetes (sárga) színezőanyagot fel lehet
használni textíliák színezésére is. A likőripar is felhasználja. A diólikőr
gyógyító hatású és kivételesen jó ízű.
Az éretlen dióból készített főzetet vagy tinktúrát gyakran
használják betegségmegelőző célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és
bélproblémák kezeléséhez. Kiegészítő szerként kiválóan használható továbbá
megfázás, torokfájás esetén vagy a fogíny egészségének megőrzéséhez.
A diókopács (dióburok)
A diókopáncsban a diófa hatóanyagai koncentráltan
találhatók, mégis a flavonoidokat emelem ki közülük. Ezekben különösen gazdag.
Egy szlovéniai vizsgálat 12-féle flavonoid jelentős mennyiségét találta meg a
zöld dióburokban. Nem sorolom fel, többnek magyar neve sincs. Az újabb
vizsgálatok tehát igazolják a régi, népi tapasztalatokat, és azok magyarázatát
adják. A diókopáncs külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony a sebek
begyógyításában. A dió zöld burkát használhatjuk gyógyászati célra, mert a
feketén begyűjtött burokmaradvány már veszít értékes beltartalmából. Már nincs
C-vitamin tartalma, ami a zöld kopáncsban bőven van. Csersavtartalma is
lecsökken.
A zöld dióburkot diószüretkor nyerhetjük nagy mennyiségben,
amikor elsősorban a vert, rázott dió egy részén rajta van még, de már könnyen
lefejthető. Ha még jobb minőségű alapanyagot szeretnénk házipatikánk számára,
akkor már az érés előtti állapotú diókról is lefejthetjük késsel, körbevágva.
Augusztusban, szeptemberben. A feketedő és a romló foltokat vágjuk ki, ne
használjuk fel.
Vékony rétegben terítsük ki a napon, úgy szárítsuk meg.
Szárító berendezést, kemencét is használhatunk, de a hőfok 40 C°-nál ne legyen
magasabb, a kopáncs C-vitaminjára is tekintettel. Harminc fok viszont szükséges.
A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni.
Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz
bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell
szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell
távolítani.
A zöld diókopáncs 80 %-ban vizet tartalmaz, a fennmaradó 20
% biológiailag hasznos hatóanyagai a glükozidok (ebből a hidrojuglon-glükozid 2
%), tannin (9 %-ig), fehérjék és 1 % C-vitamin.
A diókopács juglont és hidrojuglon
glikozidokat tartalmaz. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut
esetén javasolják, e mellett rendkívül hatékony száraz köhögés elleni szer.
Külsőleg bőrfertőtlenítés és hajhullás kezelésére használható.
Az intenzív barna színeződésért, színezésért a festékanyagok
mellett a juglon a felelős. A kezet, a hajat, a gyapjúszövetet
egyaránt megfesti. A kézről csak több hét elteltével, a felső hámréteg
lekopásával tűnik el. A sérült, elhalt levelek, az érő kopáncs a juglon miatt
színeződnek feketére.
A juglon az emberi szervezetet nem károsítja. Sőt,
gyógyhatású az emberre, mert egy sor betegséget okozó baktériumra és gombára mérgező
hatással van. Gyakorlatilag a gyógyszeriparnak egy természetes úton létrejött
gyógyszer-alapanyagát jelenti. Megtalálható még a tannin és az ellagénsav és
együtt fordul elő a diófa zöld részeiben, és össze is kapcsolódnak. Ezért
összefoglalóan ellagitanninnak is szokták nevezni.
A juglon mellett a diófa további fontos
hatóanyagai, hatásuk szerteágazó, főleg gyógyhatásuk és festőhatásuk lényeges.
A tannin (magyar nevén csersav, tanninsav) úgy hat az ember hámszöveteire,
hogy összehúzza, összeszorulásra bírja a hámsejteket. Ugyanilyen összehúzó
hatása van a nyálkahártyákra és a kapilláris csövekre. Ezen kívül lázat és viszketést
csökkentő hatásáról is írnak. A tannin baktériumölő is,
kapcsolatba lép a baktérium fehérjéivel, és tönkreteszi azokat. Legnagyobb
arányban a zöld kopáncs tartalmazza a dió részei közül. Hogy a diófa szerveiben
lévő tannin (csersav) milyen nagy érték, egy másik területről, a
borászatból tudhatjuk. Ott kiemelten értékesnek, egészségesnek tekintik a
csersavas borokat. Nem véletlenül. A csersavas borok megfigyelt gyógyhatása a
tanninra vezethető vissza.
Ezért tekinthetjük a diófát kiemelten fontos gyógynövényünknek.
A juglon és a csersav az a két hatóanyag, ami igazolja a sokévszázados népi
megfigyeléseket a dió gyógyhatásáról. Itthon és világszerte.
Tisztán, keserűn ihatjuk a diókopáncs-főzetet, ha egy mai
orosz ajánlást követünk. Három-négy evőkanálnyi zöld dióburkot félliter forró
vízbe teszünk, egy percig főzzük, és állni hagyjuk két óráig. Lehűlés után
szűrjük le. Általános erősítőszer, és gyógyítja a szájüreg és a torok
betegségeit.
A főzet a begyulladt torok és mandula gargalizálására is jó. A svédek ugyanígy,
szájvízként ajánlják, a fogíny kezelésére, összehúzó hatása miatt.
Csíkszentdomokoson zöld-diókopáncs-teát használtak
toroköblögetőként és köhögés esetén
Ha olívaolajban megfőzzük a diókopácsot, kiváló hajkenő
válik belőle. A porrá tört diókopácsot (vagyis a dió zöld, megszárított és
porrá tört héját) annyi forró vízzel keverjük el, hogy tejfölszerű, könnyen
kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépes masszát kenjük a hajra, majd 20 percig
rajta hagyjuk és gondosan kimossuk belőle.
A kopáncs főzetének desztillálásával készült párlattal pedig
a tüszős mandulagyulladás ellen gargalizáltak, sebeket kezeltek vele. Sőt az
angolok a maláriás láz csökkentésére is itták. Nekik a trópusi gyarmataikon
különösen szükségük volt rá.
A dióburok gyógyhatását már Hippokratesz is ismerte és ismertette, gyomor- és
bélbetegségek ellen dióburok-főzetet alkalmazott. Tanai elterjedtek, Angliában
és máshol Európában is ismert volt a dióburok-főzet, mint a gyomor- és bélhurut
gyógyszere. A törököknél a kopáncs ecettel leöntve gyomorerősítő háziszer volt.
Étvágytalanság esetén is iható.
Ha a fenti célokra a zöld diókopáncsot mézzel együtt főzzük,
az így készült ital nemcsak gyógyhatású lesz, hanem finom is. Külsőleges
használatra persze nem kell méz.
A törökök a kopáncs főzetét ülőfürdőként is használták, húgyúti
megbetegedésekre és női bajokra. A falusi török asszonyok a szülés utáni
méh-összehúzódást úgy segítették elő, hogy a diókopáncsot megpörkölték -
szárítani nem volt idő, - összetörték, szőlősziruppal keverték, és borogatásként
használták. Összehúzta az ereket, megszüntette a vérzést. A szárított,
összetört kopáncsot mézzel keverve a fogínyre kenték, a fogínygyulladás
megszüntetésére.
Szárított, pörkölt diókopáncsot a horvátok is
használtak, de nem vérzés ellen, hanem a vizelés megkönnyítésére. Egy
egészen kis mennyiség elég belőle.
A diókopáncs-főzetet (5-10 g szárított kopáncs 1/4 l vízben)
Varró gyógyszerész úr nemcsak gyomor-és bélelnyálkásodásnál, hanem
higanymérgezés okozta mirigy- és bőrbajnál is ajánlja.
Hasonló a német népi megfigyelés is, ami szerint
tejallergia, élelmiszer allergia esetén előálló kiütések elmulasztása során nem
mondhatunk le a (diólevél-teával kevert) diókopáncs-főzetes borogatásról.
Ekcéma vagy túlzott lábizzadás esetén a svédek diókopáncs-főzetes
lábfürdőt ajánlanak. Ótvar ellen pedig kopáncsfőzetes hajmosást. A túlzott,
megmagyarázhatatlan lábizzadás hátterében is gyakran gombafertőzés áll, ezért
indokolt a svéd ajánlás.
Egy angol ajánlás is a gombafertőzéses bőrbetegség
(ringworm) gyógyítására tartja hasznosnak a zöld dióburkot. A még nem teljesen
érett dió zöld burkát ki kell préselni, és a levét kell a gyűrűalakban
elpirosodott bőrfelületre kenni, éjszakára. Az így kezelt testfelületet kössük
le műanyagfóliával, és a kezelést néhány éjszaka egymás után ismételjük meg.
Gyógyulást ígérnek ezzel a módszerrel. És megjegyzik, hogy erre a célra a
feketedió zöld burka ugyanolyan jó. (A fügefa levelének fehér tejnedve is, de
ez már kívül esik tanulmányaink körén.)
Csak egyre kell ügyelni a dióburok-kúra során: Nemcsak
bőrünket, de ruhánkat, ágyneműnket is megfesti a dióburok leve, ha nem
vigyázunk.
A diókopáncs-főzet egyébként ugyanúgy jó gyomor- és
bélhurutra, és a kúra eredményeként a hurut miatt megromlott étvágy
helyreállítására, mint a diólevél-tea, amit később említek. És mit csináljon,
akinek bélférge van? Természetesen, igyon diókopáncs-teát, aminek féregölő
hatást is tulajdonítanak. Meglátja, rendszeres kopáncstea-fogyasztással a
közérzete sokat fog javulni. Nemcsak bélféreg, hanem májmétely ellen is
ajánlják.
Dióhéj >>>
Megjegyzések
Megjegyzés küldése