Az a rengeteg magnézium: testünkben és a földkéregben

Kisimít és relaxál a makroelem

A magnéziumról legtöbben rögtön a kínzó éjszakai lábikragörcsökre és azok hatékony megszüntetésére asszociálnak. Helytálló következtetés, de nem ez a magnézium egyetlen hatása szervezetünkre. Cikkünkben többet tudhat meg róla!
A magnézium egy ezüstfehér, csillogó, tiszta állapotban könnyen nyújtható könnyűfém, az alkáliföldfémek közé tartozik. A periódusos rendszerben vegyjele Mg, rendszáma 12. Aföldkéreg nyolcadik leggyakoribb eleme.

 Testünkben a kesereny

Nemcsak a természetben, de testünkben is viszonylag nagy mennyiségben fordul elő: a tudósok kiszámolták, hogy egy felnőtt ember testében megközelítőleg 25-30 gramm található ebből a - régi magyar nevén keserenynek hívott - makroelemből. Ennek a mennyiségnek több mint a fele a csontokban található, a csontszerkezetbe épített, illetve a csontokból mozgósítható formában. 


Az idegek működésében is fontos feladatot lát el, amolyan "kapuőrként" funkcionálva megakadályozza, hogy a kalcium szükségtelenül az idegsejtekbe jusson, és aktiválja azokat. Így érthető, hogy ha kevés magnéziumot fogyasztunk, miért válhat idegrendszerünk érzékenyebbé, és ezáltal miért küldenek egyes idegsejtek túl sok utasítást az izmoknak az összehúzódásra. Szabályozza a izmok és idegek közti ingerületátvitelt is. 

Rendkívül fontos, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen elemről beszélünk tehát: a testben mintegy 300 kémiai reakció maradna el nélküle, hiszen rengeteg enzim építőeleme. Lényegében nincs olyan szervrendszer, mely képes lenne hiányában működni. 

Hiányzik?
Magnéziumszükséglet
Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, mennyi magnéziumot kell bevinnie szervezetébe naponta, hogy egészséges maradjon! 


Amennyiben egészséges, kiegyensúlyozott táplálékozást folytatunk, jó eséllyel juttatjuk szervezetünkbe a megfelelő magnézium-mennyiséget, de vannak olyan élethelyzetek, amikor fokozott bevitelre van szükség, ilyen a terhesség, a szoptatás vagy például az intenzív sporttevékenység. Ezekben az esetekben fokozott magnézium bevitelről kell gondoskodnunk, ha ezt elfelejtjük, több tünet is felhívja figyelmünket mulasztásunkra. Enyhébb tünetek a fejfájás, feszültség, az izomgyengeség, izomremegés és izomgörcsök. Súlyosabb hiánynál az előbbi tünetek állandósulhatnak, és továbbiak is társulnak hozzájuk: a csontok gyengülhetnek, törékenyebbé válhatnak, a vércukorszint és a vérnyomás komolyan elkezd ingadozni, sőt szívritmuszavarok léphetnek föl.
Hogyan pótoljuk?
Legegyszerűbben úgy jegyezhetjük meg, miben van sok magnézium, ha a rostokra gondolunk. Minden olyan táplálékban, amely nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, sok a magnézium is. Azaz fogyasszunk rendszeresen teljes kiőrlésű pékárut, zöldségeket (főleg brokkolit, spenótot és minden más zöld leveles zöldséget), valamint csonthéjasokat, például sok mandulát. A tejtermékek fogyasztásával sem tévedünk, sőt kemény víz sem csak mosógépünk bosszantására szolgál: a benne található magnézium egy része szintén felszívódik és hasznosul szervezetünkben. Természetesen táplálékkiegészítők formájában is fogyaszthatjuk, súlyosabb hiánytüneteknél ez szükséges is, de ilyenkor mindenképpen egyeztessünk kezelőorvosunkkal a pótlás lehetőségeiről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hiteles kapcsolatban önmagammal és másokkal

A tobozmirigy aktiválása fizikai és spirituális módszerekkel