Feszültségoldás

Kép: blog.zenmed.com
Az életvitel,  a felgyorsult mindennapok, a "teljesítmény centrikus anyagi világ", az elvárásoknak való görcsös megfelelés már alapból stresszel terheli szervezetet, ezek mellett okozhatnak belső stresszt, feszültséget a feldolgozatlan élmények, tapasztalások, túlzó elvárások, ha például aggódsz, hogyan fogsz megfelelni vagy meg tudsz-e felelni a családi, munkahelyi, iskolai, stb. elvárásoknak... vagy váratlanul ért sokkoló események,  melyek megnehezíthetik a mindennapjaidat, az eddigi életed nem tudod ugyanúgy folytatni.  

Ha állandósult Benned a szorongás, a belső feszültség egyre fokozódik: "Feszült vagy ha kell, ha nem," lehet már aludni sem tudsz, nem csak feszült, stresszes, hanem fáradt, nyugtalan vagy belefáradtál a helyzetbe és azt érzed belül a lelked mélyén, szeretnéd, ha valaki segítene kibogozni a szálakat, úgy hiányzik egy jó segítő beszélgetés.... mely által a mögöttes okok kiderülhetnek és ezek tudatosításával lehetőséged nyílhat arra, hogy új célok felé kormányozd életed hajóját, új életmódot kialakítva lépésről-lépésre a tettek mezejére lépve, szemléletbeli módosítással egy örömteli, felszabadult élet felé, amire legbelül, a lelked mélyén vágysz. 

Néhány példa, amiben a segítségedre tudok lenni:
  • Negatív érzelmek oldása (Düh, harag, félelem, frusztráció, szorongás)
  • Traumából eredő negatív stressz oldása
  • Krízishelyzetekben tanácsadás (fejlődési vagy normatív krízis,* accidentális**, krízismátrix***)
  • Stresszoldás, feszültségoldás


krízis:
Caplan megfogalmazása alapján lélektanilag olyan kritikus állapot, mely az egyén számára érzelmileg jelentős, a veszteség, fenyegetettség elővételezését, a kilátástalanság és elveszettség érzetét okozza. Ez a fenyegető helyzet nem elkerülhető és kénytelen szembenézni vele, a már jól megszokott eszközök azonban nem működnek, korábbi megküzdési módjai nem elegendőek a helyet megoldására, ennek következménye pszichológiai egyensúlyvesztés történik.

A krízisállapot szakaszai:
  • készenlét
  • küzdelem
  • kapkodás
  • összeomlás

* fejlődési krízis:
Erikson pszichoszociális fejlődés-elmélete szerint különböző életkori fejlődési szakaszokban, életciklusokban az élet, a fejlődés velejárójaként is ki vagyunk téve krízisnek, konfliktusoknak, melyek hozzájárulnak a személyiség kialakításához, a fejlődés során minden korábban átélt periódus hozzájárul a teljes személyiség kialakításához.Természetszerűleg ilyen pl. a serdülőkori, az életközépkori vagy az időskori krízis

** accidentális krízis:
Egy olyan váratlanul fellépő életesemény, amiben az életünk egy vagy több nagyon fontos tényezője megváltozik. Az akcidentális krízist előidézheti, szeretett személy halála, kisállat halála, szakítás, munkahely elvesztése, baleset, betegség, munkahelyi terror, egzisztenciális válság, beilleszkedési nehézségek, rablás – anyagi tárgyi veszteség, teljesítménykrízis…

*** krízismátrix:
Amikor a fejlődési és az akcidentális krízis egyidejűleg jelentkezik, előfordulhatnak néhány hónaptól néhány évig terjedő időszakok, mely során az egyént nagyobb valószínűséggel érik fenyegetett helyzetek, melyek a szokásosnál sebezhetőbbé teszik, esélyes újabb krízis kialakulása.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hiteles kapcsolatban önmagammal és másokkal

Frekvenciák